URL was backlisted
Hello to my dearest reader. After writing a blog as long as two months until now. I feels that uncomfortable to write the blog recently. It is starts on one day but I forgot the date that when I try to comment my friend blog, Nana. After I make a commnet to his blog and she told meback that my comment go under moderation so its means my comment is under blacklist area and Akismet Spam. I don’t believe that was happened to me. Oh!! My God. Started from that I not comment another blog anymore. I had test before and sure that my URL was blaclisted!!!
I have check that my url now http://afham.vangardx.net in blacklist area!! So, I use last URL blog it is http://afham.blogmas.com as a link to make my comment.
So, here I wanna someone teach how to clear back my url?? Anyone suggestion what should i do after this??

November 22nd, 2007 at 12:36 pm
kenapa lak vangardx blacklisted.
November 22nd, 2007 at 12:50 pm
tak tau…mungikin dah masuk spamming area kot URL tue..
November 23rd, 2007 at 7:55 pm
haiyaaaaa… kenapa jadi gitu? sudah sampai masanya untuk bina blog sendiri…
infomalaya dot com ada jugak jadi camtu. entah apa yang tak kena. cuba ko tanya bat infomalaya camana nak settle.
beliau terpaksa gunakan gantinama yang lain untuk buat post comment.
November 25th, 2007 at 6:07 pm
wihh, klau macamtu tpaksa lah guna re-directing domain utk direct kan ke blog engkau.
hoo, first time aku denga pasal benda ni.
November 25th, 2007 at 11:13 pm
Syuxx : Kebiasaannyer orang comment nih utk backlink & bukan utk traffic.. So kalau taruk redirection tak akan effect pr website kite nanti..
November 27th, 2007 at 9:27 am
pertama, domain tu mmg dah kena backlist gn akismet.
susah nak setel sbb kalo benda ni bergantung pada sesetengah website. akismet dah mark vangardx sbg spam tp google mungkin tak.
sbg contoh, forum carigold.com telah dimark sbg spam oleh gmail. kalo kita cuba send email, dlm email tu ada link k carigold, dia akan bgtau yg carigold has backlist. kalo tak caya leh try.
cuba la email pihak akismet minta mrk keluarkan dr database. kalo kena gn gmail, kena email gmail. kalo kena gn yahoo, kena email yahoo. jd benda ni leceh sbb takder pusat sehenti utk benda2 mcm ni.
November 27th, 2007 at 9:50 am
huhu…
sian ko..
November 27th, 2007 at 11:12 am
dah tak nak update ke ur blog with latest story…….
November 27th, 2007 at 8:36 pm
korang leh try2 tgk tgk kt http://afham.vangardx.net untuk the latest story ..

November 28th, 2007 at 3:26 am
Salam.
Macamana settlekan masalah kena blacklist URL tu…sekarang dah ok kan?
hohho…ngko tinggal kat tambun..maybe dkt ngan umah aku
November 28th, 2007 at 11:02 am
Aduhai..Sian kat hang afham…Senasib ngan aku la ni nampak gayanya..huhu…
Kalau dah jadi blacklist, ada 2 cara, yang pertama, kontek wordpress, gtau masalah kita..
Yang kedua, JANGAN guna url yg dah kena ban tu, terpulang la sama ada nak guna url lain, atau jangan letak url langsung..Macam yang aku buat sekarang ni..
URL infomalaya.com kena blacklist sampai sekarang aku taktau kenapa, aku tak pernah lagi buat spamming kat blog orang, tapi tak dinafikan dulu memang aku selalu menjelajah blog orang lain, sambil-sambil tinggal komen..
Tapi takkan pasal tu pun dah dikira spam? Ngarut la akismet nih, hahahaha…
November 29th, 2007 at 11:38 pm
dalam blog mohdismail.com punya contest dulu saya punya komen pulak dan rakan2 senasib terpaksa kena approve terlebih dahulu sebb terlebih komen… hahahaa… tanyalah encik mohdismail.com pulak camana nak settle…
November 30th, 2007 at 9:05 pm
setiap kali masuk moderation, suruh jer admin ham kan comment tu. dia akan report pada akismet. algorithm dia akan buat kiraan balik
December 1st, 2007 at 1:42 pm
bro sekalian,
ape kate tules email kt akismet. aku yakin gile dorg membantu dgn baik.
satu lagi yg mungkin jadi sebab, adalah “Name” column tu. mungkin name yg digunekan tu terlampau kerap, lalu dorg mark as spam.
December 2nd, 2007 at 1:32 am
Sabarla…bawak bawak bersabar…sumer masalah boleh disettlekan